България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масова паника и градове на прах: Васил Младенов избяга от войната, но ужасът е пред очите му

Все още много българи са останали в Украйна, посочи тенисистът пред Bulgaria ON AIR

07.03.2022 | 09:25 Редактор: Тодор Петров

Тенисистът Васил Младенов се оказа блокиран в украинската столица Киев в началото на военните действия.  Той успя да се прибере с автобусите, които изведоха група българи от града. 

"Озовах се в Киев по работа, имах предложение да работя там като треньор. Никой не вярваше. Двама познати от парламента ми се обадиха няколко дни преди това и казаха, че няма да има нищо. Всичко си работеше, хората бяха спокойни. Ужас, шок и паника в първите дни, 500 човека пред супермаркета, страхотни опашки. Хората се опитваха да вземат кеш от банкоматите. Масова паника за излизане от града, около 35 км бяха опашките за излизане от Киев. На хората не им стигаше гориво да заминат", разказа Младенов в студиото на "България сутрин".

Напуска града по своя инициатива. От посолството ни там го съветват да изчака, но Младенов решава да се настани в хотел в близост до българското посолство. Впоследствие, благодарение на нашите власти, е евакуиран.

"Все още много българи са останали в Украйна. Не всички са мои познати, но имаме група, в която се пишем. Българи не успяха да се присъединят към нашите конвои. Тенисистът Сергей Стаховски е мой познат, който реши да се включи в армията. Не мога да кажа, че не го разбирам. Аз съм срещу насилието и войната, но разбирам човек, който иска да защити семейството и дома си", каза още Васил Младенов пред Bulgaria ON AIR.

Според него нашата отговорност е да помислим какво можем да направим в момента и дали всеки от нас може да помогне на бежанците.

"Всички български оператори бяха казали, че по време на войната няма да има роуминг. Натрупа се огромна сметка, която днес ми казаха, че трябва да платя, а после ще ми я приспаднат. Къде ни е човещината? Нека да бъдем по-човечни", призова тенисистът.

Повечето му приятели и в момента са в мазетата в Украйна, а Васил се моли всеки ден да му пишат, че са добре. Домовете им са разрушени и няма къде да спят. Негова приятелка от Харков му изпраща снимки как "целият град е станал на прах".

"Всички тези 6-7 дни бях много силен, спокоен, подкрепях всички хора до мен. Бях част от евакуацията. Докато пресякохме границата, когато получих снимки от мои приятели - не издържах и се разплаках", сподели Васил Младенов.

Гледайте целия разговор в следващото видео:

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Ами познатите от парламента надали са имали пряка връзка със Зеленски. Сигнализирай за неуместен коментар